Aviația de tip business ajuta companiile sa-si extinda misiunea dincolo de scopul zborului comercial. Aviatia de afaceri este o parte a aviatiei generale care se concentreaza pe utilizarea in afaceri a avioanelor si elicopterelor, este un compus divers de antreprenori si organizatii-nonprofit si companii de toate dimensiunile- situate in toate partile globului. Comunitatea aviatiei de tip business este formata din companii de toate dimensiunile care se bazeaza pe mai multe tipuri de avioane, de diferite dimensiuni. Aviația privată se referă la orice individ sau companie care deține unul sau mai multe avioane, pentru uzul personal sau pentru a fi închiriate. Este o industrie dură, stresantă și foarte competitivă.

Aviația de tip business s-a dezvoltat foarte mult în ultimii doi ani , bazându-se pe o economie financiară solidă si pe nevoia oamenilor de a calatori, pe perioada Pandemiei, in contextul restrictiilor impuse si anularii sau desfiintarii rutelor comerciale aviatice.. Vanzarea de private jet-uri a crescut, au aparut noi avioane, noi clienți, noi joburi. Timpul a devenit extrem de important și de aici și dorința de a călători mai repede, în condiții de maxim confort și siguranță. Bazându-se pe un spațiu sigur, intim și total la dispoziția lor, pasagerii pot fi miliardari, oameni de afaceri, oligarhi, șefi de stat și de guvern sau familii regale. Valoarea aviatiei private consta in capacitatea sa de a oferi solutii la provocarile lumii afacerilor moderne, rapide si globale. Business aviation/ private aviation/ executive aviation este o lume cu totul specială, surprinzătoare, o industrie în continuă mișcare și dezvoltare, o lume a luxului, a flexibilității, a perfecțiunii.

Pentru a face fata provocarilor zilnice din aceasta aviatie, însoțitorii de bord corporate trebuie să fie niște oameni cu o pregătire corespunzătoare, profesioniști, și extrem de dedicați meseriei. Sunt oameni calificați in ceea ce inseamna siguranța zborului, temeinic informati pentru a acorda primul ajutor in caz de nevoie, cu cunoștințe temeinice în domeniul culinar și al serviciului cu clientii. Sunt dispuși să se mute când e nevoie, se adapteaza oriunde, își dezvoltă educația permanent, muncesc mult să își mențină o bună reputație, ca să își mărească șansele să rămână în această industrie.

Cine este de fapt un insotitor de bord corporate?

Însoțitorii de bord corporate sunt persoane dedicate si pasionate de aviatie, pregatite să ofere cel mai înalt nivel de siguranță și servicii pentru pasagerii transportati, cat și pentru colegii din echipaj. Aceasta este  responsabilitatea principală a unui însoțitor de zbor corporate, pentru a oferi astfel o experiență exclusivă de servicii personalizate clientilor, menținând în același timp un nivel de siguranță fără egal la fiecare zbor.

 Denumirea unui insotitor de bord corporate poate varia de la companie la companie sau de la regiune la regiune, insa in cele mai multe cazuri poate fi  denumit Corportae Flight Attedant, Executive Flight Attendant, Personal Flight Attendant sau Cabin Crew Representative, Cabin Server.

 Un insotitor de zbor corporate rebuie  să respecte toate reglementările autorităților de transport și politicile companiei pentru care desfasoara misiuni de zbor, pentru a asigura confortul și siguranța pasagerilor pe tot parcursul calatoriei, trebuie să vina in intampinarea cerintelor clientilor, sa depaseasca asteptarile acestora, sa se adapteze mediului de zbor si sa fie extrem de flexibil cu programul de munca. Intr-o zi normala de munca, un insotitor de bord corporate:

* Intampina pasagerii înainte de zbor, îi informează despre zborul din ziua respectiva, le verifică itinerarul.

* Acționează ca o legătură intre proprietari/pasageri din momentul în care acestia ajung la aeroport, până când au aterizat în siguranță la destinația lor finală 

* Anticipează nevoile și așteptările oaspeților pentru a crea o experiență de zbor excepțională.

Acest lucru include :

* Pregatirea cabinei in functie de momentul zborului 

* Ofera cel mai bun mod de preparare si servire a meselor, la nivelul unui restaurant de 5 stele, prin prezentarea alimentelor intr-un mod cat mai creativ 

* Gestionarea tuturor aspectelor legate de zbor, coordonarea cu companiile de catering si alti furnizori

* Trebuie sa poata lucra ziua si noaptea, in zile lucratoare cat si weekenduri si sarbatori legale, pe diferite fusuri orare si diferente extreme de vreme pe parcursul unei calatorii

* Mediul de lucru este supus unor modificări frecvente ale altitudinii cabinei, de la nivelul mării până la 40.000 de picioare, sarcini G variabile pozitive și negative și turbulențe în zbor.

* Trebuie să poată interacționa și să aibă grijă de copiii sau animalele de companie ale pasagerilor

* Insotitorul de bord corporate acționează ca autoritate finală asupra aeronavei si respecta  reglementările aplicabile ale  autoritățior de transport sau companiei aeriene

* Trebuie să fie punctual, discret și de încredere 

* Pregătește avionul pentru zbor conform regulilor autorității de transport 

 * Efectuează examinarea detaliată a interiorului aeronavei, operarea și testarea diferitelor echipamente. Analizează orice discrepanțe și remediaza impreuna cu echipa tehnica orice defectiune aparuta, pentru operarea în siguranță a zborului.

* Verifica stocurile de la bordul avionului, echipamentele și materialele necesare zborului:  echipamente de urgență, lenjerii de pat, pături, reviste și altele facilități pentru pasageri.

* În cazul unor situații anormale sau de urgență, se coordonează cu echipajul de cabina pentru a determina dacă este necesară o acțiune imediată sau dacă este necesară aterizarea pe cel mai apropiat aeroport

* Trebuie să fie pregătit să acționeze eficient și rapid în caz de urgență, rămânând calm și receptiv la autoritatea Comandantului și sa comunice eficient cu toate persoanle implicate 

* Este responsabil cu pregătirea aeronavei pentru următorul segment de zbor sau asigurarea corectă a avionului  pentru oprire atunci când este ultimul zbor inainte de a ajunge la destinatie 

* Este responsabil cu curatenia la bordul avionului, inclusiv cu aspirarea, reaprovizionarea cabinei, aranjamentele florale sau îndepărtarea gunoiului

* Este responsabil de comunicarea corectă a oricăror anomalii de întreținere sau discrepanțe fata de functionarea normala a sistemelor si echipamentelor de la bord

În plus, trebuie să completeze în mod corespunzător orice documente asociate cu orice disfunctionalitati sau evenimente care ar putea  afecta zborul.

Există mereu un grad mare de a întâmpina evenimente stresante, modificări de program, anulări sau chiar apariții neașteptate de ultim moment. Este o lume în care greșelile și erorile se plătesc scump, de aceea totul trebuie făcut corect.

Însoțitorul de bord corporate poate alege să lucreze cu un contract permanent sau ca și freelancer. Poate zbura un singur tip de avion, sau mai multe. În oricare din cazuri, CFA(Corporate Flight Attendant) trebuie să cunoască procedurile standard de operare ale companiei, trebuie să fie la curent cu noile trenduri în materie de facilități oferite pasagerilor, cât și noile trenduri în materie de gastronomie. Ei sunt un punct de legătură cu lumea exterioară, nici o zi nu se compară cu o alta.

Rolul lor depinde foarte mult și de persoana pentru care lucrează. De la a planifica în detaliu călătoria, a comanda mâncăruri fine pe gustul clienților, a recunoaște profilul pasagerilor, ei sunt responsabili de bijuteria de 65 milioane $ a proprietarului, la fel de mult pe cât sunt de responsabili pentru siguranța pasagerilor și a echipajului.

Nu oricine se poate adapta acestei meserii. Trebuie să iubești cu adevărat aviația, să faci sacrificii, să experimentezi situații nu întotdeauna ușoare, să lucrezi cu oameni din culturi diferite, să faci față unor personalități diverse. Răsplata este pe măsura sacrificiilor, pentru că este o meserie extrem de provocatoare, și care oferă o independență financiară și de mișcare deloc de neglijat. (salariile din industria aviației private sunt semnificativ mai mari decat cele din aviația comercială). Cei care sunt dedicați unei cariere în aviația privată rămân în domeniu pentru că o iubesc și pentru că le aduce mari satisfacții, chiar cu riscul de a renunța uneori la viața personală. 

A lucra ca insotitor de bord in aviația de tip business poate fi următorul pas pentru oricine are deja experiență în aviația comercială sau pentru orice persoană care a lucrat în industria ospitaliății/serviciul cu clientii (hoteluri sau restaurante de 5 stele, magazine de lux etc) și a acumulat suficientă experiență cu clienți VIP. Pentru a putea pătrunde în lumea exclusivistă a aviației private trebuie să ai o serie de calități specifice și să îndeplinești anumite condiții. De aceea calitățile lor pot fi foarte ușor puse în valoare. Sunt oameni cu un bun gust desăvârșit, răbdători, calmi, calculați, creativi, diplomați, integri, empatici, toleranti, cu o capacitate extraordinară de a se adapta nevoilor clienților.

CERINTE

Câteva din cerințele obligatorii ale celor mai mulți operatori aerieni privați le vom regăsi în cele ce urmează. Sunt însă și cerințe specifice, atent selecționate de către operatori: limbi străine vorbite, vârstă, pașaport valid cu vize specifice, cursuri de customer service sau experiență de zbor anterioară. Se pot regăsi și cerințe legate de tipul candidatului, bărbat/femeie sau ele pot să difere în funcție de țara unde compania își are baza.

Însă, în general, candidații trebuie să aibă:

 • minim 21 ani
 • minim 1-2 ani experiență în First Class/Business(daca au zburat la companii aeriene de 5 stele) sau experienta de VIP service(hoteluri sau restaurante de 5 stele)
 • aspect fizic plăcut
 • stare de sănătate bună
 • înălțime între 1,56 -1.75 m (în general avioanele private sunt de dimensiuni mici)
 • să poată înota 25 m
 • pașaport valid, cu vize active
 • fără condamnări la activ
 • orice experiență în domeniul hotelier/customer service este un avantaj
 • limbă engleză vorbită fluent, a două limbă străină cunoscută este un plus
 • un curs de VIP Corporate Flight Attendant – https://www.trainaviation.ro/featured_item/vip-corporate-flight-attendant-training/

Ce trebuie însă să rețineți este că cerințele, condițiile de angajare și tipul de contract diferă de la operator la operator, de aceea este important să citiți cu atenție anunțurile de recrutare și condițiile specifice impuse de companie, pentru a vă asigura că le îndepliniți.

CALITĂȚI

Lumea aviației private este o lume mică, extrem de variată și aflată în continuă mișcare. De aceea, persoanele interesate să devină însoțitori de bord corporate trebuie să aibă anumite calități, tocmai pentru a putea face față cu succes acestei meserii extrem de solicitante. Rolul lor nu este unul obișnuit, al unui însoțitor de bord comercial, ci este o combinație de asistent personal, organizator de evenimente, chef, baby sitter, barman, etc.

Din punctul meu de vedere, cele mai importante calități sunt flexibilitatea, discretia și răbdarea. Nici o zi nu este la fel, nici o situație nu seamănă cu alta. Este o lume specială, în continuă dezvoltare, diversificată și uneori neprietenoasă, provocatoare, captivantă dar și cu foarte multe satisfacții. Trebuie să te adaptezi într-un mediu schimbător, dar să nu uiți nici o clipă că siguranță pasagerilor este primordială. Discreția, creativiatea, diplomația, inventivitatea, atenția la detalii, flerul și șarmul personal, profesionalismul și seriozitatea te vor conduce cu siguranță spre obținerea unui job atât de dorit.

UNDE TE POȚI ANGAJA

Operatorii aerieni care angajează pot fi companii cu baze oriunde în lume:

 • companii cu baze în Europa și USA: NetJets, Execujets, TAG Aviation, Comlux, Jet Aviation
 • companii cu bază numai în Europa : Vistajet, Global Jet Concept, PrivatAir
 • companii din Elveția: Albinati Aeronautics, CAT Aviation
 • companii din Austria: Avira Airm, MAP, Tyrolean Jet Services
 • companii din Germania: FAI, DC Aviation, Lufthansa private jet
 • companii din UK: LEA, Gama Aviation, Saxon Air
 • companii din Qatar: Amiri, Qatar Executive
 • companii din UAE: Royal Jet, Al Jaber Aviation, Comlux
 • companii din Arabia Saudita: Aviation Link, Nasjets, Saudia Private Aviation, Skyprime
 • companii din USA: Avjet, Tempos Jet, Penstar, Imperial Jets

Urmărește secțiunea BLOG din site-ul nostru, https://www.trainaviation.ro/blog/ unde anunțăm mereu joburile disponibile, pentru a fi mereu la curent cu noile oferte de angajare si află când fac recrutări. Lunar apar companii aeriene în căutare de însoțitori de bord corporate, așa că ai oricând șansa să te angajezi la un astfel de operator privat.

PROCESUL DE SELECȚIE

Procesul de selecție este unul foarte dinamic, companiile trebuie să facă o selecție riguroasă a candidaților, de aceea trebuie să ai încredere în potențialul tău și să faci față oricărui tip de interviu: interviul telefonic, pe Skype sau interviu față în față.

Companiile vor fi interesate să afle mai multe despre experiența ta anterioară, despre nivelul de customer service și despre cunoștințele pe care le ai despre mancaruri gourmet, băuturi scumpe (vin, șampanie, cognac sau whiskey) și modalitatea lor de servire, eticheta în relația cu persoane importante(membri ai familiilor regale, șefi de stat și de guvern) etc.

Un CV perfect și o scrisoare de intenție https://www.trainaviation.ro/featured_item/resume-and-letter-of-intent-to-impress/ nu sunt suficiente pentru “a ieși din mulțime”. Este necesar mai mult de atât. Întrebările de la interviul de angajare ca stewardesă corporate pot fi de cultură generală, pot fi întrebări legate de comandarea unui meniu pentru o categorie specială de pasageri sau pot fi teste practice despre cum se servește caviarul sau ce tipuri de șampanie cunoști.

Acest interviu este cea mai importanta parte a campaniei de cautare a unui loc de munca in aviatia privata. De aceea trebuie sa invati cum sa cauti informatiile necesare pentru a intra increzator in orice interviu, cat si a fi un candidat informat si bine pregatit pentru jobul de insotitor de bord corporate.

https://www.trainaviation.ro/featured_item/interview-for-success-training-for-private-aviation/

Ca să faci diferența la un astfel de interviu și să dovedești că ești persoana potrivită pentru un astfel de job, ai nevoie de o bună pregătire anterioară. Un curs special de pregatire face diferenta intre candidati in fata recrutorilor. Un astfel de curs este VIP CFA Training, unde deprinzi tehnici culinare variate, înveți despre ultimele noutăți în materie de băuturi și feluri de mâncare servite la bordul avioanelor sau noile trenduri de amenajare a cabinei de pasageri, prepararea băuturilor, servirea lor, pairingul cu diversele tipuri de mâncare, servirea caviarului sau ceremonialul servirii ceaiului, până la chestiuni legate de etichetă și prezentare personală în fața pasagerilor VIP.

https://www.trainaviation.ro/featured_item/vip-corporate-flight-attendant-training/

Ai nevoie de toate aceste cunoștințe ca să poți activa în industria aviației private și pentru a face față unui job atât de provocator și solicitant. Să lucrezi ca însoțitor de bord corporate implică o arie vastă de cunoștințe culinare, despre băuturi alcoolice și vinuri de top, cultură generală și o prezență impecabilă în fața clientilor, de fiecare dată. La polul opus, ești răsplătit cu oportunitatea de a descoperi lumea și cele mai exotice destinații la bordul unor avioane de milioane de euro, un salariu atractiv, mult mai mare decat al unui însoțitor de bord din aviația comercială, cazare platită și un orar de zbor flexibil.

Am mari speranțe pentru acest nou an în aviație, suntem norocoși că avem un alt an care începe, oriunde ne-am afla. Pentru fiecare dintre noi acest nou an înseamnă altceva. Înseamnă să mergi înainte cu noi dorințe, sau să lucrezi la cele actuale. Pentru unii poate însemna un rămas bun unui an care nu a fost tocmai ușor, pentru alții poate fi doar o altă zi în calendar. Faceți schimbări, scrieți noi capitole în viețile voastre, și lăsați în urmă lucrurile care vă aduc negativitate. Doresc tuturor un an 2022 sigur și spornic. Păstrați dragostea pentru cerul albastru și pentru aviație, în suflete.

Rucsandra

2 Comments

 • headphoneguide.net

  March 30, 2022

  Thіs is a very ցood tip paгticularly to thoѕe fresh t᧐ the blogosphere.
  Simple Ƅut very accurate іnformation… Αppreciate
  your sharing thіѕ one. A must read article!

  Reply
 • idn poker

  April 5, 2022

  Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Very helpful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot.
  I was seeking this particular info for a
  long time. Thank you and best of luck.

  Reply

Leave A Comment